A dramatic thunderstorm over a bright yellow rape field.

Efektyvus azoto pasisavinimas – vertinga veislių savybė

Azotas yra vienas pagrindinių ir brangiausių rapsų derlingumo veiksnių, todėl naujasis trąšų reglamentas daugelį priverčia sunerimti. Atsižvelgiant į naujuosius trąšų reglamentus „Bayer“ ekspertai sugebėjo atrinkti veisles, kurios esant mažesniam azoto kiekiui, pasižymėjo stabilesnėmis savybėmis ir didesniu našumu, palyginti su kitomis veislėmis.


Efektyvus azoto pasisavinimas – vertinga agronominė veislių savybė, kuri lemia efektyvesni azoto įsisavinimą iš dirvožemio net ir esant natūralioms stresinėms sąlygom (sausroms, šaltoms ar užmirkusioms sąlygom).

Auginant azotą efektyviai įsisavinančius DEKALB® hibridus, lauko derlingumo ir veislių galimybes galima išnaudoti net ir esant mažesniam įsisavintam azoto kiekiui.

2023-tuosius metus pasitinkame su 6 veislėmis, kurios pasižymi efektyviu azoto panaudojimu (NUE). Prie „DK Exlevel“, „DK Expectation“ ir „DK Excited“ veislių pridedame 3 naujus hibridus „DK Expose“, „DK Excentric“ ir „DK Exbury“.

Atlikę vidinius ilgalaikius tyrimus galime daryti išvadą, kad nors didžiausias derlius gautas įsisavinus 180 kg azoto (4,39 t/ha), svarbu pabrėžti augalų iš dirvožemio pasisavinamo azoto normą, o ne fiziniu kiekiu atiduotą azoto normą.

Visgi didžiausias vidutinis pelningumas per ketverius metus buvo pasiektas prie 140 kg įsisavinto azoto.

„Bayer“ nerekomenduoja naudoti mažesnių azoto normų ar atvirkščiai. Tačiau rekomenduojame rinktis azotą efektyviai pasisavinančius hibridus, nes veikiant natūralioms stresą keliančioms aplinkybėms šie 6 hibridai iš dirvos geriau pasisavins azoto trąšas ir duos stabilesnį derlingumą nei tie hibridai, kurie šia savybe nepasižymi.


Nauja azotą efektyviai įsisavinančių veislių karta


Šaltinis: 82 vidinių DEKALB bandymų rezultatai, 2018–2022 m., Rumunija, Lenkija, Prancūzija, Vokietija, Vengrija.